Home » Blog

BLOG

Scherminstallatie

Op dit moment zijn we in de laatste fase om de scherminstallatie in onze kassen te vervangen. Deze worden bij ons intensief gebruikt. In onze teelt bewegen de schermen regelmatig open of dicht. De juiste hoeveelheid licht  bepaalt mede hoe succesvol onze planten groeien. Het vervangen van de schermen is een klus die zorgvuldig moet gebeuren. Immers onder de oude schermen groeien onze planten en bloemen gewoon verder. Dankzij het tafelsysteem is het mogelijk om onder de delen waar gewerkt wordt de tafels tijdelijk te verplaatsen. Met het nieuwe scherm kunnen we onze planten nog gerichter voorzien van de juiste hoeveelheid licht en meer optimaal gebruik maken van natuurlijk zonlicht. In de kas hangen ook lichtmeters die helpen bij het aansturen van de schermen. Zo krijgen we het klimaat steeds beter afgestemd. Nu is het nog even onrustig op het bedrijf, maar ik verheug me erop dat dadelijk alles nog beter aangestuurd kan worden. Dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede.

Klimaatbeheersing

Als orchideeën teler zijn er verschillende manieren om het klimaat in de kas te beheersen.  Iedere fase van de teelt vraagt om een ander klimaat. Een goed kasklimaat is cruciaal voor je teeltresultaat. Sterke gezonde planten dat is wat we willen.Onze kas kent drie klimaatzone's. Waarbij de temperaturen oplopen van 19° tot 29°. Een jonge plant of een plant in bloei vragen aan andere verzorging. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze niet graag in de felle zon staan. Om dit te voorkomen hangt er bovenin de kas een scherminstallatie die de felle zon kan afschermen. Natuurlijk is er wel licht nodig om de planten te laten groeien.. Dit wordt zorgvuldig gemeten en de hoeveelheid licht die hiervoor nodig is wordt in de kas toegelaten. Naast de schermen worden ook de zijwanden en het dak in het voorjaar gekrijt. Het krijtmiddel reflecteert het licht en vermindert op die manier ook de warmte in de kas. In het najaar gaat het er weer af, om weer zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk daglicht. De zonkracht is dan ook veel lager. Tot slot kunnen we met de luchtvochtigheid ook nog de temperatuur aanpassen. Het bijsturen van het klimaat geeft vaak niet op korte termijn resultaat, maar moet juist met het oog op de volgende fase van de teelt gestuurd worden. Aangezien onze planten een aantal jaar op het bedrijf staan, vraagt dit alles om zorgvuldige sturing en controle. Vandaar dat in september er weer nieuwe schermen geïnstalleerd worden, zo krijgen we nog meer grip op onze teelt en behouden we de kwaliteit waar we voor staan. Wordt vervolgd....

Stokken en Clippen

Een kijkje in de keuken van een snij phalaenopsis bedrijf. Om de bloemen te kunnen verkopen gaat er nog heel wat aan vooraf. Zoals het stokken en clippen. Zoals elke bloem richt ook de phalaenopsis zich naar de zon toe. De planten worden zo uitgezet op de tafels dat de takken zich kunnen richten naar de zon en op deze manier er mooie lange takken kunnen groeien. De lengte van de takken word bepaald door de hoeveelheid (zon)licht dat ze krijgen. Voorheen gaf het natuurlijke korte licht in de winter planten met korte takken en in de zomerperiode gaf de plant weer langere takken. Inmiddels heeft de assimilatieverlichting er voor gezorgd dat we het hele jaar rond, mooie lange takken groeien. Om de takken te ondersteunen wordt er bij iedere tak een stok geplaatst. De tak wordt met een clipje hieraan vastgeklemd. Bij sommige planten betekent dat wel vier stokken. Het inpakken van de bloemen kan in de schuur plaatsvinden, het stokken en clippen gebeurt wel in de kas zelf. Tijdens het knippen van de takken worden de stokken en clipjes weer verwijderd van de tafel en kunnen grotendeels hergebruikt worden. Iedere week wordt een deel van onze planten gestokt en geclipt, onderdeel van de cyclus in de kas.

Roofmijten

Iedere week worden 200.000 extra hulpjes ingezet. In de orchideeënkweek is de potworm een plaag die je graag wilt voorkomen. Om schade aan de wortels te voorkomen maken wij gebruik van bodemroofmijten. Het zijn een soort van minispinnetjes van 1mm groot, lichtbruin van kleur.  Hij leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door de grondlaag bewegen. In grote delen van Europa komt deze roofmijt van nature voor.

Met het blote oog zijn ze nauwelijks waar te nemen, toch zijn het felle jagers. De roofmijten jagen de hele dag achter hun prooi aan, doden hen en eten ze vervolgens op. Als er voldoende eten is leggen de vrouwtjes eieren en vermenigvuldigen de roofmijten zichzelf. Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 °C tot 28 °C. Bij hogere of lagere temperatuur gaat de roofmijt over in een rustfase om te overleven. De populatie breidt zichzelf uit. Voor ons zijn er grote voordelen aan deze manier van bestrijding. Het is 100% milieuvriendelijk, het uitzetten is erg eenvoudig en de roofmijten zorgen voor een biologisch evenwicht in de kas. Doordat er minder schade ontstaat aan de jonge wortels van onze planten, groeien deze bijzonder goed en komt dat de kwaliteit van ons plantgoed ten goede.  Naast het inzetten van deze natuurlijke vijanden, ontkomen we niet aan het incidenteel inzetten van andere middelen, gelukkig zijn deze kleine beestjes daar nauwelijks van onder de indruk.

 

 

Feit of Fabel

Als kweker ken je je eigen product het beste. Je weet wat nodig is om een het zo optimaal mogelijk te kunnen telen. Je weet ook wat nodig om ervoor te zorgen dat er zolang mogelijk van jouw bloemen genoten wordt, nadat ze je bedrijf verlaten. Wanneer inzichten veranderen is het belangrijk dat de sierteeltketen dit ook oppakt. Daarom een aantal feiten en fabels over de verzorging van snij-phalaenopsis.

Feit of fabel? De snij-phalaenopsis moet koel bewaard worden. FEIT! In tegenstelling tot de pot-phalaenopsis moeten de snijtakken koel vervoerd en koel bewaard worden tussen de 6 en 10 graden celcius.

Feit of fabel? Gebruik handwarm water voor de takken. FABEL! De takken in heet water (65 graden Celcius!) plaatsen daar reageren ze het beste op. In een boeket voldoet lauw water ook. Wanneer de bloemen hun spanning verliezen helpt het om opnieuw schuin aan te snijden en weer in heet water te plaatsen. Binnen een paar uur staan de bloemen weer mooi op spanning.

Feit of fabel? De snij-phalaenopsis is een tropische bloem en kan daarom prima in de zon staan. FABEL! De snijtakken kunnen het best uit de zon gehouden worden. In de kas krijgen ze ook nooit vol zonlicht.

Feit of fabel? De snij-phalaenopsis is gevoelig voor ethyleen. FEIT! De snij-phalaenopsis is heel gevoelig voor dit verouderingshormoon. De bloemen kunnen dus niet met fruit vervoerd worden of naast de fruitschaal staan.

Feit of fabel? De snij-phalaenopsis takken kunnen het best in het bloemenbuisje blijven zitten. BEIDEN! De bloemenbuisjes zijn vooral bedoeld voor transport en bevat genoeg water voor een paar dagen. De stelen schuin afsnijden en daarna verwerken in een boeket kan prima zonder buisje, mits de bloemen op een andere manier dan water krijgen. In oase moet wel een vol waterbuisje gebruikt worden, anders zuigt de bloem vooral lucht.

Maatwerk

Dat iedere klant precies krijgt wat hij vraagt, vind ik iedere dag een leuke uitdaging. Dit is ook wel een proces geweest, want het vraagt om een veranderende interne logistiek. Werkzaamheden en werkuren zijn verschoven op de werkvloer, maar ons team is daar goed mee omgegaan. Als de eerste bestellingen 's ochtends om 05.00 uur binnenkomen is het altijd weer een verrassing wat er komt. Ik zorg ervoor dat alle bestellingen digitaal verwerkt worden. Als het team dan aan de slag gaat, is het even pieken in het bedrijf om alle bestellingen groot en klein te gaan snijden en inpakken. We werken nooit op voorraad, alles komt vers uit de kas. Of het nu om bestellingen van 50 takken gaat of 2000 takken. Iedere dag rijdt bij ons de bus uiterlijk om 11.00 uur weg, vaak nog vroeger. Wanneer deze vertrekt geeft dat een voldaan gevoel. De digitalisering binnen de sierteeltsector maakt het mogelijk dat bloemisten over de hele wereld jouw bloemen kunnen kopen, precies zoals ze het willen. Logistiek zijn we als Nederlanders natuurlijk heel sterk. Wat ik 's ochtends in de mail krijg zit begin van de middag al in het vliegtuig. Zo is er nooit een dag hetzelfde, dat maakt het leuk, uitdagend. Dan is de wereld toch niet zo groot. 

Bart

Een nieuw jaar

Het begin van een nieuw jaar is altijd even achterom kijken naar hoe het geweest is en wat een mooi jaar is het geweest: een Fashion show van Ralph Lauren, 100 jaar Blomster, Italiaanse bruiloften bij het Comomeer en ga zo maar door. Onze bloemen gingen van Nederland, naar o.a. Australië, Dubai, New York, Madagaskar. Daar kan ik alleen maar heel trots op zijn. Trots dat niet alleen ik, mijn team, maar ook de klanten zien wat voor mooi, kwaliteitsproduct we telen. Lovingly made by Pulcher

Het begin van een nieuw jaar is vooral vooruitkijken naar wat gaat komen. De veranderingen in de wereld, en ook in de bloemenhandel gaan snel. De klokhandel is niet meer wat het geweest is, daar tegenover staat dat de directe handel en het maatwerk toe neemt. Daar liggen kansen en uitdagingen. Wij staan achter ons mooie product en denken dat het veelzijdiger is dan nu toegepast wordt, mogelijkheden dus. Dit jaar zullen een aantal nieuwe soorten hun intrede doen op het bedrijf. Leuk, vernieuwend en spannend. Wij denken dat er een aantal toppers tussen zitten. Trends komen en gaan in een steeds sneller tempo. Pantone en Bloemenbureau Holland zorgen ervoor dat niet alleen consumenten, maar ook ik als kweker geïnspireerd blijf. Ik kijk weer uit naar dit nieuwe jaar!

Ik wens iedereen een mooi, gezond en bloemrijk 2018

Bart

Wereldreizigers

Onze bloemen zijn echte wereldreizigers. Deze reis start in Duitsland waar de jonge planten in opkweek staan voor maar liefst twee jaar. Daarna vinden ze hun weg naar het Brabantse Dongen. Ruim een jaar later komen de planten dan tot bloei. Daar gaat het avontuur dan verder voor ze. Slechts een klein deel blijft in Nederland, het allergrootste deel komt zelfs buiten Europa op de markt. Ik vind het heel bijzonder om te weten dat mijn product zijn weg vindt naar allerlei landen over de hele wereld, van Australië tot Amerika, echt de hele wereld over.  Dankzij social media maak ik dit ook nog eens mee, het is ontzettend motiverend als ik de eindresultaten teruggekoppeld krijg. Ik blijf me verwonderen over de prachtige bloem(kunst)werken die de bloemstylisten kunnen bedenken en maken. Mooi dat je daar deel vanuit mag maken.

Bart

Geduld

"Een phalaenopsis is een plant waarbij je geduld nodig hebt” verteld teler en eigenaar Bart van Gils. “Dat maakt deze teelt zo bijzonder en uitdagend tegelijk. In een steeds snellere wereld waar trends elkaar steeds sneller afwisselen is het dus een uitdaging om hierop in te spelen. Een nieuw ras dat op ons bedrijf binnenkomt heeft nog een jaar nodig voor het in bloei staat. En dan is dat plantje al twee  jaar oud. Niet ieder phalaenopsis ras is geschikt voor de snijteelt, de houdbaarheid op de vaas is natuurlijk heel belangrijk voor de snijteelt. Daarnaast is het ook belangrijk hoe de bloemen op de steel geschakeld zitten. Voor ons is het veel minder belangrijk hoe de plant en het blad eruit zien, deze verlaten tenslotte ons bedrijf niet. Na de oogst van de takken, gaan de planten weer opnieuw de kas in, om ruim dertig weken later weer in bloei te staan. Gelukkig hebben we met veredelaar Anthura een goede werkrelatie, zij denken echt met ons mee om de juiste rassen op ons bedrijf te krijgen. In de kas staan alle fases van de groei. Ik kan er echt van genieten om daar doorheen te lopen, het maakt het bedrijf heel dynamisch.”

Vaasleven

Zoals bij iedere bloem is de juiste verzorging van belang om zo lang mogelijk plezier ervan te beleven. Wij willen u graag adviseren om de takken op de juiste manier te verzorgen.

Onze orchideeën houden van warm water (65 °C) in een schone vaas. Snij voor gebruik de stelen schuin af en herhaal dit na vier dagen. Gebruik bij oase altijd een steekbuisje, je loopt het risico dat de stelen zich volzuigen met lucht in plaats van water. Zet onze bloemen op de juiste plaats, niet te warm en niet naast fruit. Fruit maakt het verouderingshormoon ethyleen aan, hierdoor verouderen, dus verwelken de bloemen sneller. Wanneer de bloemen slap beginnen te worden, kunt u de bloemen vaak weer op spanning krijgen door de stelen weer opnieuw aan te snijden en ze daarna in heet water te plaatsen. Veel plezier met deze bijzondere snijbloem.